Lottó

December 6, 2022

A sorsjátékok története

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

A lottóknak hosszú története van. Valójában a modern kor online lottó, ellenállhatatlan vonásaikkal, mind a sorshúzás ősi gyakorlatából származnak. Bár a lottó tapasztalatai az évek során jelentősen fejlődtek, a korai emberi civilizációra visszavezethető alapok változatlanok maradnak.

A sorsjátékok története

Maga a szó, a lottó eredetének megértése segíthet nyomon követni a különféle lottójátékok származását az évszázadok során. Kezdetnek a világlottó egy holland „sors” szóból származik, amely „sorsot” jelent, és kifejezetten leírja, hogy ezek a szerencsejátékok mit takarnak.

Ősi lottójátékok

Noha a névnek lehet holland kapcsolata, elegendő bizonyíték van arra, hogy a lottójátékok már jóval azelőtt léteztek, hogy a hollandok megalkották a kifejezést a 15. században. Történelmi bizonyítékok megerősítik, hogy a lottójátékok már több mint 2000 éve léteznek.

Az első lottójáték Kínára vezethető vissza, a Nyugati Han-dinasztia vagy a Csin-dinasztia idején szervezett "fehér galamb játék". Az ősi játék a mai Kenóhoz hasonlítható. Annak idején a kínaiak papírokat csatoltak a galambokhoz, amelyek távoli helyekre is eljuttatták az eredményeket.

Erre bizonyítékok is vannak a lottó is népszerű volt az ókori Rómában. A lottójátékok azonban kizárólag az elit számára készültek. Ezeket a sorsolásokat különleges vacsorapartik alkalmával játszották, ahol a szerencsés nyerteseket a házigazda ajándékaival ajándékozták meg. 

Caesar Augustus uralkodása alatt a polgárok részt vehettek a nyereményként felajánlott hadizsákmányok sorsolásán is. A lottó bevételének egy részét a Római Birodalom felépítésére fordították.

Középkori lottójátékok

Bár az ókori történelemben léteztek lottójátékok, Belgiumban és Hollandiában csak a 15. század környékén alapították őket. Ebben az időben ennek az „új játéknak” híre gyorsan elterjedt a szomszédos európai országokban. És hamarosan újra megjelentek a lottózás Olaszországban. Velence, Róma és Firenze az első olasz városok között, ahol sorsjátékokat szerveznek. 

Az illetékes kormány úgy tekintett ezekre a szerencsejátékokra, mint arra, hogy pénzt gyűjtsenek infrastrukturális projektek finanszírozására. Vannak olyan feljegyzések is, amelyek szerint egyes magánszemélyek lot-alapú játékokat kínálnak, amelyek különféle jutalmakat kínálnak, beleértve a készpénzt, árut és ingatlanokat.

Angliában I. Erzsébet királynő nevéhez fűződik az első nemzeti lottó 1566-os megszervezése. A királynő közvetlenül részt vett az 1956-os lottójátékban. 1959-ben sorsoltak, ahol 10 000 jutalmat osztottak ki a szerencsés nyerteseknek, a királynő pedig maga választotta ki a nyerő labdákat.

Korai lottó

A lottótrend Franciaországban jelent meg a 17. helyen, ahol a városok és kis csoportok sorsjátékokat szerveztek, hogy pénzt gyűjtsenek az épületek újjáépítéséhez. XVI. Lajos király azonban, élve a szabályozatlan szerencsejáték jelentette potenciális veszélyekkel, úgy döntött, hogy betilt minden lottójátékot az országban, helyette nemzeti lottót.

Portugália volt a másik ország, amely beugrott a 18. századi lottótrendbe, létrehozva a Loteria Clasicát. Spanyolországban az első lottót, az El Gordo-t 1812-ben bonyolították le. Érdekes módon ez a spanyol a mai napig létezik, általában karácsony környékén tartják.

Modern lottó

A modern lottó története az 1880-as években kezdődött. Ez akkor történt, amikor sok országban elkezdték bevezetni az állami lottójátékokat. És mint ilyen, könnyen nyomon követhető a lottójátékok alakulása ezen pont után.

Ami az iparágak szabályozását illeti, a törvények idővel javultak. Emellett a díjak idővel egyre jobbak lettek. Mint ilyen, a lottójátékok világszerte elterjedtek, azzal a legtöbb ország rendelkezik a lottójáték saját verziójával.

A 21. században a lottójátékok általánossá váltak, különösen az online lottójátékok megjelenésével. A gigantikus amerikai lottótól, a Mega Millionstól, a Powerballtól és a Swedish Lotto-tól kezdve a brazíliai Mega -Sena sorsolásig nyilvánvaló, hogy a lottó továbbra is nagy érdeklődést vált ki, mint valaha.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács

Legújabb hírek

Scratch-offtól a jackpotig: egy dél-karolinai nő 300 000 dolláros nyereménye
2024-04-15

Scratch-offtól a jackpotig: egy dél-karolinai nő 300 000 dolláros nyereménye

Hírek