Hírek

November 29, 2022

Hogyan számítsuk ki a lottó oddsokat

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

A matematikai számítások jól jönnek a lottó főnyereményének vagy más alacsonyabb szintű nyeremények megnyerésének valószínűségének vizsgálatakor. Hasonlóképpen, a legtöbb szakértő fogadó a számításokra támaszkodik, amikor el kell döntenie, melyik lottót játsszon. A megalapozott számítások kétségtelenül az egyetlen módja annak, hogy felmérjük a lottó nyerési valószínűségét.

Hogyan számítsuk ki a lottó oddsokat

A lottó oddsok kiszámításának képlete kissé bonyolult lehet, és néhány haladó matematikai fogalom ismeretét igényli. Azonban egy megbízható lottó rangsoroló oldal azoknak a játékosoknak a segítségére lesz, akik nem hajlandók elviselni a hosszú számításokat, mielőtt kiválasztják a legjobb online lottót. Azonban azok a fogadók, akik érdeklődnek a számítások elvégzésében, követhetik ezt az útmutatót.

A képlet

A lottó nyerési esélyeinek kiszámításához szükséges változók összege lehetséges lottószámok száma (n) és a kiválasztott nyerő lottószámok szükséges száma (r).

A képlet n!/r!*(nr)! Ahol a felkiáltójel a faktoriális függvényt jelöli.

A képlet megértésének egyszerű módja egy példa. Azon lottón, ahol a fogadóknak két számot kell választaniuk a lehetséges öt számjegyből, a nyerési szorzó 5 lesz!/2!*(5-2)! Ez 120/12-nek felel meg, ami egyenlő 10-zel a lottó nyerési esélye így 1 a 10-hez lesz.

Mikor kell használni a képletet

A képlet csak akkor érvényes, ha a fogadók nem meghatározott sorrendben választhatják ki a jegyek számát. Más szóval, egy nyertes jegy ugyanazokkal a számokkal rendelkezik, mint a sorsoláson szereplő számok. Ez független a számok sorsolási sorrendjétől. Azok a lottójátékok, amelyekben a kiválasztás sorrendje korlátozott, egy másik képletet használnak, amely összetettebb, és általában rosszabb esélyeket eredményez.

Egyes lottójátékok speciális szabályokat is tartalmazhatnak, amelyek érvénytelenné teszik a képletet. Például egy lottó tartalmazhat egy egyedi számot, amelyet egy külön kis számkészletből kell kiválasztani a jackpothoz. Ebben az esetben a képlet megváltozik az n és r tényleges értékének megállapításához, de az általános képlet változatlan marad.

A nyerőszámok kiválasztásának esélyeinek kiszámítása

A fent említett képlet a nyerési esélyeket jelzi, feltételezve, hogy egy fogadó csak egy jegyet vásárol. Az esélyek azonban javulnak minden további vásárlással ugyanarra a sorsolásra, ezért az elit fogadók gyakran vásárolnak sok jegyet vagy csatlakozzon lottó szindikátusokhoz. Figyelemre méltó, hogy a nyerési esély kiszámításának képlete egyszerű, ha több jegyet játszik le. 

A fogadóknak csak egy jegy nyerési szorzójából kell kivonniuk a jegyek számát, majd el kell osztani az eredményt egy jegy nyerési szorzójával.

A sok sorsoláson való részvétel növeli a fogadó nyerési esélyeit?

Mindegyik eredményét lottó sorsolás általában függetlenek a korábbi eredményektől. Ez azt jelenti, hogy a többszöri játék nem feltétlenül növeli a nyerési esélyeket egy adott sorsoláson. A másik oldalon, ha nem vásárol jegyet, az nullára teszi a játékosok nyerési esélyeit. Ez azt jelenti, hogy több sorsoláson vagy lottón való részvétel technikailag növeli a nyerési esélyeket. 

A matematikai előnyök azonban némileg jelentéktelenek egy adott sorsoláson a nyerési esélyekhez képest. Ezért a matematikai előny megszerzéséhez elegendő jegy vásárlásának költsége sem éri meg a kockázatot.

Végső gondolatok

A játékrész esélyeinek meghatározásához végzett összes számítás nem más, mint számok. A lottózás a szerencsén alapul, és a fogadók nyerhetnek, függetlenül attól, hogy milyen jó vagy rossz az esély. A szakértők azt javasolják, hogy a nyerési szorzót csak a megfelelő online lottó kiválasztására használják, és ne a jegyek felhasználásával kapcsolatos pénzügyi döntések meghozatalára. A fogadóknak azt is figyelembe kell venniük a jegyvásárlás költségeit a nyerési esélyekkel szemben, amikor megfelelő szorzót kínáló lottót választanak.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács
undefined is not available in your country. Please try:

Legújabb hírek

A tünetek befolyásolhatják mindennapi életünket, de a kezelés elérhető!
2024-05-20

A tünetek befolyásolhatják mindennapi életünket, de a kezelés elérhető!

Hírek