Hírek

September 20, 2022

A lottó terjesztése a világ minden táján

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Az első feljegyzések a valódi pénzes nyereményeket tartalmazó lottójátékokról a 15. századból származnak. Akkoriban a legtöbb lottót jótékonysági célokra szabták, többnyire a hatóságok. A lottók népszerűsége tovább erősödött, ahogy a koncepció világszerte elterjedt.

A lottó terjesztése a világ minden táján

Idővel a lottó a modern kultúra részévé vált, amit az a tény is bizonyít, hogy a legtöbb országban vannak állami lottójátékok. A legtöbb kormány a lottójátékokat alapvető bevételi forrásnak tekinti gazdasága fellendítéséhez. A Lottó Világszövetség által közzétett információk szerint a jól bevált lottójátékok száma jelenleg 180. Itt található a különböző helyszínek bontása.

Az Egyesült Államok és Kanada

Az Egyesült Államok arról ismert, hogy rendelkezik a bármely ország legtöbb lottója. Az államok többségében állami lottórendszerek működnek, a többiek pedig még vitatkoznak, hogy bevezessék-e a sorsjátékokat. Az 50 állam közül az Egyesült Államok hat állama, ahol nincs lottó: Utah, Alabama, Mississippi, Alaszka, Hawaii és Nevada.

Két nemzeti lottó is létezik, a Powerball és a Mega Millions. Az országban élő felnőttek többsége már játszott lottón, így a lottó a legelterjedtebb szerencsejáték az országban.

Kanadában a lottójátékok nem olyan nagyok, mint az Egyesült Államokban. Ennek eredményeként mindössze három lottójáték működik az országban.

Afrika Lotto

A lottójátékok nem olyan népszerűek Afrikában, mint más régiókban. Különböző országokban azonban számos lottó létezik, ami elegendő ahhoz, hogy a legtöbb afrikai lehetőséget biztosítson a helyi lottózásra. 

Az afrikai lottójátékok egyik fő korlátozó tényezője a földrajzi kihívások, amelyek megnehezítik a helyi jegyértékesítők elérését. Ezen túlmenően a legtöbb ország gazdasági helyzete azt is megnehezíti, hogy a polgárok tartalékalapjuk legyen lottózni.

Számos fejlett afrikai országban azonban van nemzeti lottó. Ide tartozik Kenya, Nigéria, Dél-Szudán, Algéria, Ghána, Mauritius, Uganda, Marokkó és Dél-Afrika. Afrikában összesen 15 lottó működik.

Ázsiai lottó

Ázsia egy másik kontinens, ahol a lottójátékok óriási népszerűségnek örvendenek. A legtöbb ázsiai a lottójátékot a támogatás és a közösséghez tartozás közvetítésének tekinti. Ezenkívül egyes ázsiai közösségek úgy vélik, hogy a lottózás jó szerencsét jelent az életükben. Ezért az érintett kormányok szervezik a legtöbb lottót Ázsiában, hogy minél több embernek osszák szét a hasznot.

Ázsiában 29 lottó működik. A legtöbb ázsiai országban, köztük Libanonban, Japánban és Laoszban, csak egy lottó van. Mongóliában és Kínában van két lottó, Dél-Koreában pedig négy, ami a legmagasabb szám a kontinensen.

Európai lottó

Az első lottójátékok nagy részét a 15. században rendezték meg Európában, és azóta is népszerűek a lottójátékok. Az európai országok többségében van legalább egy nemzeti lottó. Észtország az egyetlen európai ország, ahol négynél több nemzeti lottó működik, Lengyelországban, Litvániában, Lichtensteinben és Bulgáriában négy-négy lottó van. A többi európai országban két-három lottó van.

Ezenkívül több országban is játszanak néhány lottót. Jó példa erre az Euromillions lottó, amelyet kilenc európai országban játszanak.

Lotto Dél-Amerikában

Dél-Amerikában 26 különböző kaszinó található. Ezenkívül néhány dél-amerikai országban több nemzeti lottó is működik. Például Brazíliában, Barbadosban és Argentínában három-három lottó, míg Costa Ricában és Kolumbiában négy.

Következtetés

Általánosságban elmondható, hogy az Egyesült Államok a leglelkesebb ország a lottójátékok terén, ahol a világ lottójátékainak körülbelül egynegyede ad otthont. Ezen a lottó rangsoroló oldalon találhat információkat ezekről és a világ minden tájáról érkező lottóról. A sorsjátékok száma a következő években várhatóan növekedni fog, nagyrészt a lottójátékok világszerte tapasztalható növekvő népszerűsége miatt, amelyet a legtöbb országban a technológiai fejlődés táplál.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács

Legújabb hírek

Scratch-offtól a jackpotig: egy dél-karolinai nő 300 000 dolláros nyereménye
2024-04-15

Scratch-offtól a jackpotig: egy dél-karolinai nő 300 000 dolláros nyereménye

Hírek