Lottó

February 14, 2023

Hogyan befolyásolhatják az adók lottónyereményét

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Sokan rendkívül szerencsésnek tartanák magukat, ha nyernének a lottón, és beválthatnák a jegyüket. Ne feledje, hogy az adók és egyéb kiadások csökkenthetik a bevételeit, ezért még ne kezdje el a magas életet.

Hogyan befolyásolhatják az adók lottónyereményét

A lottónyeremények rendszeres bevételnek minősülnek, és jelenteni kell az Internal Revenue Service-nek és az állam kormányainak. A 600 dollárt meghaladó díjakat bevételként kell bejelenteni, akárcsak a fizetést vagy a bért az adóbevallásában.

Ha lottózik, vagy csak kíváncsi arra, hogy a lottó hogyan befolyásolja adóit, olvasson tovább.

Milyen tényezők befolyásolják a lottónyeremények adóját

Van egy bonyolult egyenlet, amely beleszámít az Ön éves bevételébe és az állami jövedelemadó összegébe. A kormány a jackpot 24-37%-át kapja meg. Az adóterhet azonban a következők határozzák meg:

  • Megszerzett bevétel: Adókulcsa a jutalom teljes értékén alapul. Minden 599,99 dollár feletti nyeremény bevételnek minősül, és 24%-os adókulcsot kell fizetni.
  • Egyéni bevétel: Az Ön által nyert összeg adózási szempontból bevételnek minősül. Ha Ön a legmagasabb adókulcs, akkor a bevételének és a nyereményének 37%-a adózik.
  • A nyeremények átvételének módja: Előfordulhat, hogy pénzdíját egyetlen összegben osztják szét, vagy szétosztják az évek során. Előfordulhat, hogy több adót kell fizetnie, ha járadék helyett átalányösszeget vesz fel.

Döntéshozatal a járadék és az egyösszegű kifizetés között

Képzeld el, hogy te vagy az 1,2 milliárd dolláros Mega Millions nyeremény szerencsés nyertese. Az alábbiakban bemutatunk néhányat, hogyan befolyásolhatja adóit a lottónyeremény átvételére választott módszer:

Egyösszegű kifizetések

Lehetséges, hogy az évre érvényes legmagasabb adósáv vonatkozik a lottó nyereményeire, ha azokat egyszerre kapja meg. Előfordulhat, hogy 37%-os adókulcs vonatkozik rád, mert az Ön 1,2 milliárd dolláros jutalma meghaladja a legmagasabb adósáv küszöbét (539 901 dollár+ az egyéni bejelentők és 647 851 dollár feletti a közös bejelentők).

Egyetlen személy, aki 1,2 milliárd dollár átalányösszeget kap, és 50 000 dollár adóköteles jövedelme van, a jelenlegi adóévben 1 200 050 000 dollár összjövedelmet szerezhet. Az 539,90 USD feletti keresetére 37%-os adókulcs, egy bizonyos benchmark alatti bevételére pedig alacsonyabb adókulcs vonatkozik.

Hatalmas, 444 322 275 dolláros adószámla lehet a jövőben. A jó oldalát tekintve csak a küszöbérték túllépésére vonatkozott a 37 százalékos adókulcs.

Járadékkifizetések

Alternatív megoldásként, ha aggódik amiatt, hogy jelentős összegű adót kell fizetnie, érdemes megfontolni, hogy több éven keresztül részletekben kapja meg nyereményét. Tegyük fel, hogy 40 éven keresztül minden évben beváltotta a nyereményét. Ez évi 30 000 000 dollárt jelent, plusz az Ön 50 000 dollárja. Bár jelentős, még mindig nem egy triviális összeg. Az adófizetést azonban nagyobb összegű befizetés helyett szétoszthatja.

Évente 11 224 754 dollárt fizethet egyetlen 444 322 275 dollár helyett. A lehető legmagasabb összeget akkor is kifizetik, ha a jackpot rendkívül nagy, például ebben az esetben. De ha kevesebb, akkor lehet, hogy csökkentheti az adókulcsot.

Öröklési és ingatlanadók

A lottó nyeremény a nyertes hagyatékának számít. Ennek eredményeként öröklési illetéket (IHT) kell fizetni, ha elhalál. Vagyonod állhat pénzből, földből vagy egyéb értéktárgyakból.

Az örökösödési illeték jelenlegi 40%-os kulcsa rendkívül magas. A bökkenő az, hogy csak egy bizonyos küszöböt meghaladó kereset után kell adót fizetni. Ezt örökösödési adókedvezménynek nevezik.

Ha a hagyaték értéke kisebb, mint ez a küszöb, az örököseinek nem kell ingatlanadó-bevallást benyújtaniuk. Ezt azonban továbbra is be kell jelenteniük az adóhatóságnak.

Ajándékadók

Az ajándékba adott pénzdíj IHT hatálya alá tartozik. Annak érdekében, hogy ne fizessen örökösödési illetéket a nyereményéből származó ajándékok után, kövesse az alábbi irányelveket:

  • Több mint hét évvel a halál előtt
  • élettársának vagy házastársának
  • Az Ön országa éves juttatásának határain belül

A pooldíjakat óvatosan kell kezelni

A jackpot megnyerésének esélye csökken, ha pénzt másokkal kombinál, hogy sok jegyet vásároljon. Ennek ellenére továbbra is fizetnie kell a jövedelemadót, amely a nyeremény összegére vonatkozik. Ha azt tervezi, hogy mindenki nevében átveszi a díjat, a teljes jackpot nem a tiéd.

Ha begyűjti a teljes nyereséget, majd szétosztja azt mindenki másnak, akkor az adóhatóság azt hiheti, hogy a bevételt elajándékozza, ami ajándékozási adót vonhat maga után. A teljes nyereményből származó jövedelemadó levonása is az Ön felelőssége lehet. Hozzon létre egy írásos szerződést, amelyben felvázolja a csoport egyes résztvevőinek részét, és őrizzen meg egy példányt az illetékes adóhatóság számára.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács
undefined is not available in your country. Please try:

Legújabb hírek

A tünetek befolyásolhatják mindennapi életünket, de a kezelés elérhető!
2024-05-20

A tünetek befolyásolhatják mindennapi életünket, de a kezelés elérhető!

Hírek