Hírek

October 27, 2023

Uplink: Egy életet megváltoztató átjáró a magával ragadó játékhoz

Clara Williams
WriterClara WilliamsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher
LocaliserÁdám KovácsLocaliser

Emlékszel a családi számítógépekre? A táblagépek korszaka előtt a középosztálybeli családok túlárazott számítógépeket vásároltak megkérdőjelezhető számítógépes boltokból, amelyeken az egész család osztozott. A gyerekek és a felnőttek technológiai megértésének hiánya miatt azonban ezek a számítógépek gyorsan lomhákká válnak, kétes letöltések és gyanús eszköztárak sújtják őket. Egészen addig, amíg a bátyám el nem költözött, akkor kezdtem el igazán a számítógépes játékokat.

Uplink: Egy életet megváltoztató átjáró a magával ragadó játékhoz

Egy életet megváltoztató ajánlás

A 14. születésnapomra anyukám vett nekem egy játék PC-t, ami annak ellenére, hogy túlárazott, kapuvá vált a játék egy teljesen új világához. Mint valaki, aki csak a Newgrounds ingyenes Flash-játékait ismerte, különféle közösségektől kértem ajánlásokat arra vonatkozóan, hogy milyen játékokkal tudnék játszani az elavult gépemen. Egy ember egy Uplink nevű hackerjátékot javasolt, és ez az ajánlás megváltoztatta az életemet.

Az Uplink világa

Az Uplink egy hacker-szimulátor, amely a klasszikus hackerfilmek, például a Sneakers és a Hackers előtt tiszteleg. A játékban egy hacker szerepét tölti be, aki különféle feladatokat hajt végre, például személyazonosság megváltoztatását és adatok megsemmisítését. Kezdetben a hackelés olyan egyszerű, mint egy jelszómegszakító használata, de a játék gyorsan bevezet olyan új fogalmakat, mint a naplók törlése és a hálózatokon való navigálás. Míg a játék játékon belüli segítséget nyújt, bizonyos fogalmak elsajátítása próbálkozást és hibázást igényel, ami azt eredményezheti, hogy elkapják a játékot, és szembe kell nézniük a játékkal.

Merülés és elköteleződés

Az Uplink előtt a játékélményem az arcade stílusú játékok körül forgott, mint a Mario, a Grand Theft Auto és az Alien Hominid. Az Uplink azonban más szintű elmélyülést és elkötelezettséget kínált. Az ambient hangsávja, retrofuturisztikus látványvilága és egyedi játékmenete olyan magával ragadott, mint korábban egyetlen játék sem. Megszállottá váltam, mindent kutattam a játékkal és fejlesztőivel kapcsolatban, megvettem a többi játékukat, és még az Uplink tervezési dokumentumait is elolvastam.

Az érzelem ereje

Az Uplinket az a képessége különbözteti meg egymástól, hogy számos érzelmet képes kiváltani. Bár a játék szórakoztató lehet, feszültséget, frusztrációt és paranoiát is vált ki. Ez a szándékos tervezési döntés fokozza az élményt, és a játékosok valóban igazi hackernek érzik magukat. Az Uplink bizonyítja, hogy egy játéknak nem kell kizárólag a szórakozásra összpontosítania ahhoz, hogy hatékony és emlékezetes legyen.

A szórakozáson túl

Korlátozó az az elképzelés, hogy a játékoknak csak szórakoztatónak kell lenniük. Ahogyan a horrorjátékok célja inkább a megijesztés, mint a szórakoztatás, az Uplink is megmutatja, hogy az érzelmek szélesebb skálájának felfedezése hatásosabb játékélményt teremthet. A játékok feszültséget, paranoiát és eufóriát válthatnak ki, és elengedhetetlen ezeknek az érzelmi reakcióknak a felkarolása a játéktervezés során.

Következtetés

Az Uplink forradalmasította a játékélményemet, és megnyitotta a szemem a játéktervezés lehetőségei előtt. Megmutatta nekem, hogy a játékok nem csak szórakoztatást jelenthetnek; lehetnek magával ragadóak, elgondolkodtatóak és érzelmileg lebilincselőek. Az Uplink hatása túlmutat a játékmenet mechanikáján, és a történetmesélés erejét és a játékfejlesztés művésziségét bizonyítja. Tehát, amikor legközelebb játszik egy játékot, gondolja át az érzelmeket, amelyeket kivált, és értékelje a benne rejlő mélységet és hatást.

Legújabb hírek

Pocket Gamer Connects London 2024: 10 év játékipar hálózatépítés és siker
2023-11-06

Pocket Gamer Connects London 2024: 10 év játékipar hálózatépítés és siker

Hírek