Hírek

October 27, 2023

Forradalmasító számítógépes látás: Az LLaVA és a finomhangolás ereje

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Nemrég elmélyedtem a számítógépes látás világában, és felfedeztem egy izgalmas látásnyelvi modellt, az LLaVA-t. Ez a modell forradalmasította azt a folyamatot, amelynek során a modelleket úgy tanítják meg, hogy felismerjék a kép bizonyos jellemzőit.

Forradalmasító számítógépes látás: Az LLaVA és a finomhangolás ereje

Hagyományosan a modell betanítása, hogy felismerje az autó színét a képen, fáradságos, a semmiből történő betanítási folyamatot igényelt. Az olyan modelleknél azonban, mint a LLaVA, mindössze annyit kell tennie, hogy felteszi a kérdést, mint például: "Mi az autó színe?" és íme! Megkapod a választ, nulla lövés stílusban.

Ez a megközelítés tükrözi a természetes nyelvi feldolgozás (NLP) terén tapasztalt előrelépéseket. Ahelyett, hogy a nulláról tanítanák a nyelvi modelleket, a kutatók most az előre betanított modelleket finomhangolják sajátos igényeiknek megfelelően. Hasonlóképpen, a számítógépes látás is ugyanebbe az irányba tart.

Képzelje el, hogy egy egyszerű szöveges prompt segítségével értékes betekintést nyerhet a képekből. Ha pedig javítani kell a modell teljesítményén, egy kis finomhangolás csodákra képes. Valójában a kísérleteim azt mutatták, hogy a finomhangolt modellek még a nulláról kiképzetteket is felülmúlhatják. Olyan, mintha mindkét világból a legjobbat birtokolná!

De itt van az igazi változás: az alapmodellek a hatalmas adathalmazokra vonatkozó kiterjedt képzésüknek köszönhetően figyelemre méltóan megértik a képábrázolásokat. Ez azt jelenti, hogy néhány példával finomhangolhatja őket, így nincs szükség több ezer kép összegyűjtésére. Sőt, akár egyetlen példából is tanulhatnak.

A fejlesztési sebesség egy másik előnye a szöveges felszólítások használatának a képekkel való interakcióban. Ezzel a megközelítéssel pillanatok alatt gyorsan létrehozhat egy számítógépes látás prototípusát. Gyors, hatékony, és forradalmasítja a területet.

Tehát egy olyan jövő felé haladunk, ahol az alapmodellek vezető szerepet töltenek be a számítógépes látásban, vagy van még helye a modellek nulláról való képzésének? A kérdésre adott válasz meghatározza a számítógépes látás jövőjét.

PS. Szeretném szégyentelenül csatlakoztatni a Datasaurus nevű nyílt forráskódú platformomat. Kiaknázza a látásnyelvi modellek erejét, hogy segítse a mérnököket, hogy gyorsan nyerjenek betekintést a képekből. Meg akartam osztani gondolataimat, és beszélgetést kezdeményezni a számítógépes látás jövőjéről. Beszéljünk!

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács
undefined is not available in your country. Please try:

Legújabb hírek

A tünetek befolyásolhatják mindennapi életünket, de a kezelés elérhető!
2024-05-20

A tünetek befolyásolhatják mindennapi életünket, de a kezelés elérhető!

Hírek