Hírek

March 14, 2023

433 jackpot nyertes egy lottó sorsoláson – valószínűtlen?

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter

Azok a jelentések, miszerint a Fülöp-szigeteken 433 személy nyert egy kormány által támogatott lottó főnyereményét, összesen 236 millió peso (nagyjából 4 millió USD) értékű, néhány embernél többen megtorpantak.

433 jackpot nyertes egy lottó sorsoláson – valószínűtlen?

Ez némileg megjósolhatóan arra késztette a kéréseket, hogy vizsgálják meg ennek a "majdnem lehetetlen" eredménynek az eredetét. Ez a forgatókönyv azonban nem olyan távoli, mint amilyennek tűnhet, miután figyelembe veszi a valószínűség és az emberi természet néhány alapját.

Hogyan működik a lottó?

Lényegében ez meglehetősen egyértelmű. Az emberek kiadnak pár dollárt egy sorsjegyért, amelyre számsort nyomtatnak. A sorsolás, amelyet általában egy állam vagy önkormányzat bonyolít le, véletlenszerűen választ ki egy számgyűjteményt naponta egyszer. Ha a számjegyei megegyeznek a lottószelvényen szereplőkkel, a bevétel egy részét meg fogja keresni, míg a kormány megtartja a maradékot.

1 a 13 983 816-hoz az esélye megnyerte a főnyereményt egy lottón amikor kiválaszt egy hat számjegyet a 49 szám közül. Egy a közel 14 millióhoz az esélye annak, hogy ez megtörténik. Reménykedhet abban, hogy 269 000 év alatt csak egyszer nyer, ha hetente egyszer vásárol lottószelvényt.

A sajnálatos igazság azonban az, hogy több lottón az imént említetteknél lényegesen rosszabbak az esélyek. Mega Millions, egy jelentős több államot érintő lottó, körülbelül 1 a 175 711 536-hoz.
Tekintve, hogy hányan nyernek a lottón, néhányan szerencsésnek tekinthetők 175 711 536 szorzóval.

Több lottónyertes – lehetséges-e 433 jackpot?

Nem lehet kiszámítani a 433 nyertes jegy valamelyikének megszerzésének valós esélyét anélkül, hogy meghatároznánk, hány jegyet adtak el.

Ezen a héten egy nevetségesen alacsony becslést terjesztettek el, amely szerint "egyből egy, majd 1224 nulla következik" azon a feltételezésen alapulva, hogy 10 millió jegyet fognak eladni. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy normál érmével egymás után 2000-szer kap fejeket, mint annyiszor.

Nagyon sok olyan adat áll rendelkezésre a pszichológiai elméletekről és viselkedésről, amelyeket ez a közelítés nem vesz figyelembe. 28 989 675 lehetséges számkombináció létezik, de ez a számítás azt jelenti, hogy minden jegyet vásárló személy azonos valószínűséggel választ egyet e számok közül.

Egyes párosítások sokkal hangsúlyosabbak, mint mások világszerte.

Emiatt, véletlenszám-generátor használata erősen ajánlott a legtöbb iparági szakértő, amikor csak praktikus. Annak ellenére, hogy ez nem növeli az esélyeit a nyerőszámok eléréséhez, csökkentheti annak valószínűségét, hogy megosztja a potot másokkal, ha nyer. 

Becsapták a lottót?

A 433 nyertes jegy eladása közel sem bizonyítja a jogellenességet ahhoz, hogy további vizsgálatot indokoljon. Érdekes lenne megtudni, hányan vásárolták meg ezt a bizonyos számkészletet az elmúlt hetekben, vagy hogy más numerikus konfigurációk is eladnak-e több száz jegyet.

Valószínűleg ez a szám nem szokatlan, tekintettel a korábbi lottójátékok anekdotikus információira.

Figyelembe kell vennünk a világszerte évente megrendezett ezer meg ezer azonos lottót is, amelyek túlnyomó többségéről soha nem számolnak be a nemzetközi hírek. Bár rendkívül valószínűtlen, hogy egy sorsolásnál ilyen eredmények születnek, semmi esetre sem lehetetlen egyetlen sorsolásnál sem.

Az összeesküvés-elméletek bővelkednek, valahányszor egy személy nyer egy lottón. Ennek ellenére a legszembetűnőbb példa az, amikor az FC Barcelona nagyszerű tagja, Xavi egy titkos lottót nyert, miután Katarba költözött.

Valószínű azonban, hogy itt az egyetlen igazi statisztikai furcsaság az, hogy oly sok ember véletlenszerű benyomása késztette őket arra, hogy az azonos számmintát kövessék. Ennek ellenére valószínűleg nem jó ötlet azonnal kifutni és sorsjegyet venni.

Ezenkívül ne feledje, hogy a Fülöp-szigeteki lottó szerencsés kombinációja nem kevésbé valószínű, hogy kisorsolják, mint bármely más kombináció. A 9-es, 18-as, 27-es, 36-os, 45-ös és 54-es számok kiválasztásának esélye megegyezik más számokkal, például 1, 18, 19, 28, 30 és 46-tal.

Egy gyors szokatlan lottónyertes lista

Természetesen minden lottó sorsolás hatalmas üzlet a nyertesek számára, és minden jackpot okot ad az ünneplésre, de olykor olyan számok jönnek be, amelyek túl szokatlanok ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk. Több nyertes is van, vagy a számok mintázata erősen szabálytalan. Az alábbiakban felsorolunk néhány hihetetlen korábbi eredményt.

133 ember töri meg a jackpotot

1995. január 14-én, szombaton, 133 játékos osztott szét egy 16,2 millió GBP lottó nyereményt, miután eltalálta a 7-es, 17-es, 23-as, 32-es, 38-as és 42-es számjegyeket. Vajon ezeket a véletlennek tűnő számokat véletlenül választotta oly sok jegyvásárló? Kiderült, hogy mindegyik megjelent a játékszelvény középső oszlopaiban. Minden nyertes jelentős, 122 510 GBP összeget kapott.

Egy kis Lotto Deja Vu

Amikor 2009. szeptember 10-én kisorsolták a 4-es, 15-ös, 23-as, 24-es, 35-ös és 42-es számokat a bulgáriai lottón, az esemény felkeltette a nemzetközi figyelmet. Normális esetben nem húzza fel a szemöldökét, de az előző sorsolás négy napja volt, és ugyanazok a számok is megjelentek. A jelentések szerint ugyanazokat a számjegyeket választja ki, amelyek a közelmúltban megjelentek közös stratégia sok játékos között; míg szeptember 6-án egyik sem nyert, a következő héten minden idők legmagasabb száma, 18 fő osztozott a fődíjon. Ennek a valószínűsége a bolgár lottón egy a négymillióhoz.

Lucky Seven

Míg a szerdai lottó sorsoláson senki sem nyerte meg a főnyereményt, az öt fő szám párosításával 4082-en nyertek. 

  • 2017. március 15-én mindössze 30 személy, aki jegyet vásárolt és helyesen ellenőrizte a számát, egyezett mind az öt kulcsszámmal. 
  • Az öt legkiemelkedőbb szám, 7, 14, 21, 35, 41 és 42, a hét többszörösei, gyakran szerencseszámjegynek tekintik.
  • A Match 5 nyereményszint kifizetésének változó jellege miatt a nyeremények teljes száma és a pot nagysága alapján e kategória minden nyertese darabonként 15 GBP-t kapott.
  • Lehet, hogy a 4082 játékos között osztották volna el a nyereményt, ha a 41 játékos 28 lett volna, feltéve, hogy mindannyian úgy döntöttek, hogy a hét további többszörösét játszanak.

Amit ezek mind megmutatnak nekünk

Mivel nagyon sok lottó van, és a nyerteseket véletlenszerűen választják ki, gyakorlatilag biztos, hogy alkalmanként bizarr vagy véletlenszerű kimenetelek születnek. Ennek oka a rajzolási folyamat véletlenszerűsége. Azoknak a játékosoknak, akik a trendek vagy a korábbi eredmények alapján választják meg a számukat, nagyobb esélyük van nyerni. Mégis, az ehhez hasonló váratlan rajzok azt mutatják, hogy sok más résztvevő is alkalmazza ugyanezt a stratégiát.

A legjobb, ha kerülöd az ilyen sorozatokat, és valami véletlenszerűbb helyett választasz, mert így kisebb a valószínűsége annak, hogy nagy jutalmat kell majd felosztanod valaki mással, ha a számokat kiválasztják. Mivel minden lehetséges kombinációnak egyenlő a valószínűsége a kisorsolásnak, teljes mértékben Önön múlik, hogy a számokat olyan módon választja ki, ahogyan jónak látja. A következő nagy sorsolás előtt kiválaszthatja a számokat online vagy egy hivatalos boltban.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
Ról ről

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács
undefined is not available in your country. Please try:

Legújabb hírek

A jövő bemutatása: A globális lottópiac 430,4 milliárd dollárra emelkedik 2031-re
2024-05-15

A jövő bemutatása: A globális lottópiac 430,4 milliárd dollárra emelkedik 2031-re

Hírek