A legjobb lottó: Egyesült Királyság 2023/2024

A lottószelvények vásárlása rendkívül népszerű Angliában. Valójában a britek több mint 70%-a rendszeresen vásárol jegyet. Csak két fontért egy játékosnak esélye van egy jövedelmező jackpot megnyerésére. A National Lottery számos népszerű játékot kínál, amelyeket a Camelot UK, az ország szerencsejáték-bizottsága által engedélyezett vállalat kezel.

A már amúgy is kiterjedt jegyértékesítés további előnye, hogy a lottójátékokat kizárja a 18 évnél fiatalabb lakosokra korlátozó szerencsejátékot korlátozó törvény. A 16 évesnél fiatalabb britek sorsjegyet vásárolhatnak. A nyertesek választhatnak egyösszegű kifizetést, amely vonzó bónusz a jobbak számára, akiknek nem kell részletfizetést elfogadniuk.

A legjobb lottó: Egyesült Királyság 2023/2024
A lottó története az Egyesült Királyságban
A lottó története az Egyesült Királyságban

A lottó története az Egyesült Királyságban

Anglia 1566–1569-ben indította el a nemzeti lottót, miután Erzsébet királynő a lottót választotta a kikötőjavítási források összegyűjtésére. Azok a lakosok, akik megengedhették maguknak a sorsjegyeket, nem bíztak a kormányban, és erkölcstelennek tartották az időtöltést.

Akkoriban a szerencsejátékosok a rendelkezésre álló 400 000 jegynek csak 10%-át vásárolták meg. A következő évtizedekben Anglia kormánya eladta a lottószelvények jogait brókereknek. A brókerek futókat béreltek fel jegyek eladására. Gyakran a brókerek jegyrészvényeket adtak el azoknak a szerencsejátékosoknak, akik fogadni akartak, de nem volt pénzük a teljes jegyárra.

A nyilvános lottókon túl a magánlottók is gyűjtöttek pénzt jó célokra. Például egy lottó gyűjtött pénzt, hogy segítsen egy csoportnak letelepedni az amerikai Jamestownban. 1826-ra, 250 éves működés után a kormány lemondott a lottójátékokról, amit a kritikusok és egyes parlamenti frakciók nevetségessé tettek.

A lottó története az Egyesült Királyságban
Lottó manapság Angliában

Lottó manapság Angliában

Az Egyesült Királyságban a mai lottó légkör nagyban különbözik a szerény kezdetektől. A legnépszerűbb lottó Nagy-Britanniában 1994-ben kezdődött, az úgynevezett Egyesült Királyság nemzeti lottó. 2002-ben a név Lotto-ra változott. A játékosok kiválasztanak hat számot 1-től 50-ig, vagy véletlenszerű számokat fogadnak el soronként mindössze 2 fontért.

Egy fogadó akár hét sort is vásárolhat minden szelvényért, és akár 10 szelvényt is vásárolhat egy vásárlás során. A sorsjegyek minden nap kaphatók online, postahivatalokban és számos helyi kiskereskedőnél.

2005-re az Egyesült Királyság Szerencsejáték Bizottsága szabályozta az engedéllyel rendelkező szerencsejáték-létesítményeket Angliában. A fogadók és a szolgáltatók védelme érdekében létrehozott Bizottság szigorú törvényeket követ, és gondosan felülvizsgálja a vállalatokat, mielőtt engedélyt adna az Egyesült Királyság határain belüli működésre.

A fogadók számára a lottó lehetőséget kínál arra, hogy egy kis befektetésért jelentős pénzt kapjanak. A nyerteseknek csak a hat számmal kell megegyezniük, hogy megnyerjék a főlottót. Több nyertes esetén a nyeremény egyenlő arányban kerül felosztásra.

A szombati 5 millió fonttól és a szerdai sorsoláson 2,5 millió fonttól kezdődően a kassza a következő sorsolásig gyűlik, ha senki sem nyer. Miután a jackpot eléri a 22 millió GBP-ot, egy utolsó idő gyűlik össze, mielőtt a szabályozók felosztanák a nyereményt a leginkább egyező számokat választó fogadók között.

Lottó manapság Angliában
A brit játékosok kedvenc lottójátékai

A brit játékosok kedvenc lottójátékai

Online azonnali nyeremények

Az azonnali nyerésre törekvő játékosok számára az azonnali online nyeremények jelentik a jegyet. Egyes azonnali nyereményjátékok kaparós sorsjegyekhez hasonlítanak, mások pedig interaktív játékot, például kockadobást tartalmaznak. Kizárólag a szerencsén alapuló játék nem igényel készségeket vagy mentális élességet a győzelemhez.

A játékosok azonnali nyereményjátékra regisztrálnak. A résztvevők „vásárolhatnak” vagy „kipróbálhatják”. A játékok kipróbálása ingyenes, nem igényel fizetést és nem kínál kifizetést. A nyerési esélyek megszerzéséhez szükséges játékok költsége azonban 5 GBP-ig terjedhet. Az 5 GBP értékű azonnali nyereményjátékban a játékos 1 millió GBP nyerési esélyt kap.

Lotto HotPicks

Az egyik forró jegy a Lotto HotPicks. A vonzalom kulcsa a rugalmasság, mivel a fogadók 1-5 szám közül választhatnak. A Pick 5 vagy Pick 1 választása soronként csak 1 fontba kerül a játékosnak. Szombaton és szerdán a HotPicks nyerőszámokat sorsol ki. A nyertes jegyeknek meg kell egyeznie az összes számmal.

Thunderball

A Thunderball félmillióra kínál esélyt a fogadóknak mindössze 1 fontért. A szombaton, pénteken és szerdán sorsolással a játékosok öt számjegyet vásárolnak 1-től 39-ig, valamint a Thunderball-számot, amelyet 1-től 14-ig választanak.

A Lucky Dip a Thunderball számára is elérhető, így a fogyasztók véletlen számmal vásárolhatnak jegyet. Más játékokhoz hasonlóan a játékosok mind a hét sort használhatják cédulánként, 10 szelvényes vásárlási limittel – a Thunderball fődíja 500 000 GBP.

EuroMillions

Az EuroMillions játékosokat vonz a világ minden tájáról. A játékosok Írországból, Belgiumból, Monacóból, Spanyolországból és számos más országból vásárolnak jegyeket. Nem csoda, hogy a nyeremény túlzott mértékű, hiszen a nyertesek bizonyos esetekben 174 millió fontot vihetnek haza. Az emberek soronként 2,50 fontot fizetnek a jegyekért egész héten, abban a reményben, hogy megnyerik a kedd és péntek esti jackpotot.

Hét sor csúszással és 10 csúszási limittel azoknak a játékosoknak, akik több csúszásra is fogadnak, a játékosok szerte a világon elősegítik a jackpotok exponenciális növekedését. A jegyek a sorsolás éjszakáján este 7:30-ig kaphatók mobilalkalmazásokon, lottóoldalakon vagy kiskereskedőknél szerte az országban.

Öt szám 1-től 50-ig, valamint néhány szerencsecsillag 1-től 12-ig történő kiválasztásával a fogadók részt vehetnek a nyerésért. Vannak, akik a Lucky Dip-et részesítik előnyben, egy véletlenszám-kiválasztási eljárást. A nyertesek a fő- és a szerencsecsillag-számmal is megegyeznek, hogy megnyerjék a díjat.

A brit játékosok kedvenc lottójátékai
Fizetési módok Angliában

Fizetési módok Angliában

Készpénz és hitel

A készpénz a király, ha az Egyesült Királyság lottózójáról van szó. Valójában éveken át a szabályozó hatóságok készpénzt igényeltek egy sorsjegy vagy kaparós sorsjegy megvásárlásához. Mivel már több sorsolás is elérhető, és sok polgár kénytelen otthon maradni a járvány miatt, a sorsjegyek vásárlásának módja fejlődik.

Annak ellenére, hogy a fogadók továbbra is több mint 5000 postahivatalban és kereskedőnél vásárolhatnak jegyet a régióban, a sorsjegyek már online is elérhetők. A Camelot webhelye lehetőséget kínál a játékosoknak Daily Play, EuroMillions, Thunderball és UK Lotto jegyek vásárlására. Ha brit betéti kártyát használ, a nyertes játékosok a nyereményt a jegyvásárláshoz használt bankkártyán jóváírják.

Csoportos beszedési megbízás

Egy innovatív fizetési mód a Nemzeti Lottó ugyanis tartalmazza a csoportos beszedési megbízást. Bankszámlával a játékosok engedélyezhetik a havi egyszeri terhelést a lottószelvények kifizetéséhez. Nincs külön díj. Egyszerűen válassz egy játékot. Az EuroMillions, a Thunderball és a Lotto elfogadja a csoportos beszedési megbízást. Válassza ki a számokat, vagy válassza ki a véletlenszerű Lucky Dip-et. Válasszon sorsolási napokat minden kedvenc játékhoz. Válassza a folyamatos, csoportos beszedési megbízást online.

A regisztráció és a fizetési adatok megadása után a csoportos beszedési megbízások készen állnak. A sorsjegyvásárlások kifizetése automatikusan és folyamatosan folytatódik mindaddig, amíg a játékos nem értesíti a Nemzeti Lottót a csoportos beszedési megbízás visszavonásának szándékáról.

Fizetési módok Angliában
A lottó jövője Angliában

A lottó jövője Angliában

2020 óta a Covid-19 világjárvány olyan helyzetet teremtett, amely a kaszinólátogatókat befelé kényszerítette. Ezen fogadók egy része a lottóhoz fordult, ami jelentősen hozzájárul az online szerencsejáték növekedéséhez. Ennek eredményeként a Bizottság felülvizsgálja politikáit, hogy megértse, hogyan lehet a legjobban kielégíteni az online fogadók szerencsejáték-keresletét.

A szabályozó hatóságok már elmozdultak a szerencsejátékosok életkorának ellenőrzésére vonatkozó szigorúbb eljárások felé. Ahogy a népszerűsége online sorsjegy vásárlás tovább terjeszkedik, a britek a szerencsejáték-függőség csúfságával néznek szembe. Egyes irányelvek célja a függőség megfékezése azok számára, akik nem képesek önellenőrző magatartást tanúsítani.

Az elkövetkező években a szigorúbb szabályozás hatással lehet a piacra, mivel a Bizottság igyekszik fenntartani a szilárd uralmat a britek és a lottószelvényeket árusító intézmények védelmében bevezetett politikákban. Magas bírságok várnak azokra, akik nem teljesítik a brit fogadási szabályokat. A piac lehetőségeit a szórakozásra törekvő britek táplálják, akik nagy pénzösszegeket remélnek nyerni.

A lottó jövője Angliában
Legálisak a lottójátékok Angliában?

Legálisak a lottójátékok Angliában?

1993-ban az Egyesült Királyság nemzeti lottótörvénye meghatározta az angliai lottó-infrastruktúra szabályozásának kereteit. A lottó jogi szempontból fontos szempont az Egyesült Királyság társadalmában. 1994-ben az első sorsolás novemberben zajlott. A jó célok érdekében alapított lottó több mint 35 milliárd fontot gyűjtött össze létrehozása óta, és több mint 59 milliárd fontot fizetett ki a fogyasztóknak nyereményként.

A nemzeti lottótörvény létrehozta az első Nemzeti Lottóirodát, amely a lottóbevételek elosztását irányítja. Camelot versenypályázaton nyerte el Nagy-Britannia első lottólicencét. Az Egyesült Királyság Nemzeti Lottóhivatala egy 1999-ben létrehozott nemzeti bizottságon keresztül szabályozza a sorsolást. 2005-ben a parlament megalkotta a szerencsejátékról szóló törvényt az összes szerencsejáték ellenőrzésére, átruházva a hatalmat a helyi hatóságokra.

2006-ra a törvény megnyitotta az utat az Egyesült Királyság Szerencsejáték Bizottságának létrehozása előtt, amely 2013-ban átvette a lottó szabályozási feladatait, amikor átvette a Nemzeti Lottóbizottság feladatait. A Bizottság védi a fogyasztókat, szabályozza a vállalatokat, felülvizsgálja az üzemeltetőket, és biztosítja, hogy a legnagyobb bevételt jó célokra fordítsák.

Engedélyezés

2007-ben a Szerencsejáték Bizottság megújított engedélyt adott a Camelotnak a lottó működtetésére. A cég 2009-ben a pályázati eljárás ellenére is megszerezte harmadik licencét. Bár a szabályozó hatóságok előrejelzése szerint az engedély csak tíz évre szól majd. Meghosszabbították 2023-ig.

A kezdetben négy befektető, köztük a Fujitsu Services és a Royal Mail Enterprises tulajdonában lévő Camelot eredeti tulajdonosai azóta eladták a részvényeket Ontario tanári nyugdíjtervének.

A Camelot további feladatai közé tartozik az új lottótermékek marketingje, a játékok tervezése és a fogyasztóvédelem biztosítása. A Camelot sikerének elismeréseként Nagy-Britannia továbbra is megújítja a céggel kötött szerződést, és elismeri sikerét a létfontosságú célokhoz szükséges alapvető adománygyűjtésben, beleértve a 2012-ben a londoni olimpiára gyűjtött 500 millió fontot.

Legálisak a lottójátékok Angliában?
GYIK

GYIK

Mely lottójátékok érhetők el az Egyesült Királyságban?

Különféle lottójátékok állnak rendelkezésre a britek számára. A lottó népszerű Angliában, de az EuroMillions szerte a világon eléri a játékosokat, nagy jackpot-összegeket táplálva. A britek az Instant Win kaparós sorsjegyeket, a Thunderballt és a Lotto Hotpick-et is választják. Az Egyesült Királyságban az összes főbb lottójáték jelentős nyereményeket kínál a nyerteseknek. A fogadáshoz a játékosok kiválasztják az előnyben részesített számokat, remélve, hogy az egyes lottósorsolások nyerőszámai megegyeznek.

A lottó bevételéből mennyit osztanak jó célokra?

Az Egyesült Királyság Nemzeti Lottója a lottó bevételéből származó bevételnek csak 1%-át tartja meg. 95%-át a lottó nyerteseinek és jó célokra osztják szét. 4%-ot alkalmaznak a működési költségek ellentételezésére. Mint a világ egyik leghatékonyabb és legeredményesebb lottó-létesítménye, az Egyesült Királyság lottó bevételeit arra használja fel, hogy változást hozzon az egész országban.

2017-ben művészeti, sport, örökségvédelmi, egészségügyi, környezetvédelmi és oktatási projektek részesültek a lottóbevétel egy százalékában.

Az Egyesült Királyság Nemzeti Lottójának népszerűsége éles ellentétben áll azzal a kritikával, amelyet a lottózók szószólói kaptak a lottózás legalizálásának kezdetén az országban. A nemzeti és nemzetközi növekedést beindító játékosok továbbra is kockáztatják a nagy jackpotok megnyerését.

A jackpotok 500 000 fontról több mint 60 millió fontra nőnek a britek növekvő játékban való részvételével az egész országban. A hatékony működési gyakorlatáról ismert Bizottság és vállalkozója, a Camelot robusztus lottó-infrastruktúrát hozott létre, amely továbbra is milliókat gyűjt fontos állami és társadalmi projektek támogatására az Egyesült Királyságban.

GYIK